
Η κοινωνική λειτουργία του Ποινικού Δικαίου εμφανίζεται σε δύο όψεις. Το Ποινικό Δίκαιο λειτουργεί αφενός μεν κοινωνικά, προστατεύοντας τα έννομα αγαθά, αφετέρου δε εγγυητικά, εξασφαλίζοντας το άτομο από την αυθαίρετη και καταπιεστική χρήση της ποινικής εξουσίας. Από τις δύο αυτές λειτουργίες, η πρώτη, η προστατευτική των εννόμων αγαθών, είναι η πρωταρχική και βασική. Η άλλη, η εξασφαλιστική του ατόμου, είναι δευτερογενής, γιατί προέκυψε μέσα από την εμπειρία των καταχρήσεων και διαστροφών της πρώτης, και αποβλέπει στο να ορθώσει σχετικούς φραγμούς. Με αυτή την έννοια, ανάμεσα σε αυτές τις δύο λειτουργίες του Ποινικού Δικαίου υπάρχει διαλεκτική σχέση, που συνίσταται στο ότι η δεύτερη γεννιέται μέσα από την πρώτη για να την ελέγξει προς ορισμένη κατεύθυνση.Tesla brand boo
Ακολούθως, το Ποινικό Δίκαιο αποτελεί το ultimum refugium, το έσχατο καταφύγιο της έννομης τάξης στον αγώνα της κατά του αδίκου, την τελευταία γραμμή άμυνας και όχι την πρωταρχική λειτουργία μιας κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί θεσμοί, που προηγούνται του δικαίου, στην προσπάθεια αλλαγής της κοινωνικής δομής, αντίληψης και νοοτροπίας και της εμπέδωσης κλίματος δικαιοσύνης. Ωστόσο, στην σημερινή εποχή της καλπάζουσας παγκοσμιοποίησης, της εδραιωμένης νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των ραγδαία αυξανόμενων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, παρατηρείται ξανά –ίσως πιο έντονα από ποτέ– μια δραματική απόπειρα σκλήρυνσης της ποινικής καταστολής. Η διόγκωση της ποινικής καταστολής υπερβαίνει τα όρια και τους σκοπούς του Ποινικού Δικαίου, το οποίο συχνά καθίσταται «όργανο» της κρατικής εξουσίας, υπηρετώντας τις εισπρακτικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες της διοίκησης.
Ιδίως δε στον χώρο της οικονομικής εγκληματικότητας και στο πλαίσιο της τελευταίας δεκαετίας της οικονομικής κρίσης, ο νομοθέτης εφηύρε πλήθος αδικημάτων, διογκώνοντας υπερβολικά την ποινική καταστολή στον χώρο της οικονομίας, προσπαθώντας να αναπληρώσει τις αδυναμίες της διοίκησης για πάταξη της φοροδιαφυγής και είσπραξη των αξιώσεων του Δημοσίου. Τούτη η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ανυποψίαστοι πολίτες να βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με την ποινική δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι ακόμα και για κακουργήματα, τα οποία ουδέποτε τέλεσαν.
Στο σημείο τούτο εντοπίζεται η ύψιστη αξία του συνηγόρου υπεράσπισης, ο οποίος σεβόμενος το ρόλο του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, αναλαμβάνει το δύσκολο και επώδυνο έργο προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών έναντι της άκρατης ποινικής καταστολής.
Το γραφείο μας διαθέτει την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία, η οποία μας επιτρέπει να αναλάβουμε -με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- την υπεράσπισή σας για κάθε ζήτημα που άπτεται της δαιδαλώδους οικονομικής εγκληματικότητας.